Γιορτές και ευχές

…ή μάλλον όχι, αυτό το ποστ δεν θα είναι κλασικό των γιορτών.

Καλά Ιησούγεννα λοιπόν. Χριστούγεννα λέω μόνο για εθιμικούς λόγους. Σύμφωνα με τη μαρξιστική αθεΐα δεν δέχομαι την ύπαρξη κανενός είδους θεού, θεάνθρωπου ή άλλου υπερφυσικού όντος. Δέχομαι την ύπαρξη του Ιησού ως ενός ανθρώπου που δρούσε ενάντια στην ρωμαϊκή κατοχή της πατρίδας του και το ξεπουλημένο παπαδαριό της, είχε υψηλά ιδανικά και ιδέες, αλλά δεν δέχομαι ότι υπήρχε οποιαδήποτε θεϊκή υπόσταση, δεν ήταν “χριστός”.
Στα ευαγγέλια κάπου αναφέρεται ότι η βασιλεία των ουρανών που υποσχόταν ο Ιησούς δεν ερχόταν σε σύγκρουση με την αποτίναξη του ρωμαϊκού ζυγού, γιατί μιλούσε για κάτι εντελώς διαφορετικό, για κάτι το μη γήινο. Θεωρώ ότι είναι διαστρέβλωση κάτι τέτοιο. Η άποψή μου είναι ότι ο Ιησούς ήταν ένας πατριώτης που αγωνίστηκε για να φύγουν οι Ρωμαίοι από την Ιουδαία. Ίσως να μιλούσε για βασιλιά Ιουδαίο, να μην έθετε το ζήτημα της λαϊκής εξουσίας. Ίσως να πρόβαλλε αυτό που ήταν η πεπατημένη στα ιουδαϊκά κείμενα, το “χρίσμα” ενός βασιλιά στις κρίσιμες στιγμές των Ιουδαίων. Κάτι που έβλαπτε τα ρωμαϊκά συμφέροντα δηλαδή.
Μετά την σταύρωσή του, προκειμένου να προλάβουν οποιαδήποτε άλλη παρόμοια συμπεριφορά, οι Ρωμαίοι διέδωσαν ότι ο Ιησούς ήταν θεάνθρωπος, έκανε θαύματα, ανέσταινε νεκρούς και ήταν ενάντια στο ιερατείο γιατί δεν ήταν οι πραγματικοί αντιπρόσωποι του θεού. Το να ξέρεις ότι όλα αυτά τα έκανε ένας θεάνθρωπος, σε αποτρέπει από το να κάνεις τα ίδια. Στο ίδιο πνεύμα διαστρέβλωσαν τα λόγια του και διέδωσαν ότι δεν ήθελε να αποτιναχτεί η ρωμαϊκή κατοχή, αλλά μιλούσε για βασιλεία των ουρανών, εντελώς εκτός της γήινης πραγματικότητας. Βάλτε και τα υπόλοιπα για τα μάγουλα που ξαναγυρνάς για να σε ξαναχτυπήσουν, συμπληρώνεται το παζλ.
Τώρα, γιατί ξέφυγε αυτό το πράγμα και έγινε ολόκληρη παγκόσμια θρησκεία, είναι άλλη συζήτηση και ξεφεύγει από αυτό το ποστ.

Καλά Ιησούγεννα λοιπόν.

One comment

  • Rizobreaker
    December 27, 2007 - 4:13 am | Permalink

    Φίλε Γιώργο πάρα πολύ καλό ποστ!! Συμφωνώ σε όσα λες!! Και άνοιξες τεράστιο θέμα βέβαια όπως είπες κι εσύ ξεφεύγει από ένα ποστ! Περιμένω να επανέλθεις και να το κουβεντιάσουμε πιο αναλυτικά!!
    Άντε και καλή Πρωτοχρονιά!!! 😉

  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.