Μπράβο Apple!

Εδώ και μερικούς μήνες προσπαθώ να εντρυφήσω στον προγραμματισμό και ψάχνω γενικώς για να καταλήξω σε κάποια γλώσσα προγραμματισμού την οποία θα κατέχω. Έψαξα στο Internet, απέκλεισα τις εύκολες λύσεις της VisualBasic, το .NET αποκλείεται λόγω Windows-στρέφειας, η Java δεν μου κάνει γιατί είναι βαριά όταν τρέχει. Η σοφότερη επιλογή φυσικά είναι η C, την οποία ξεκίνησα να μαθαίνω με τη βοήθεια του φίλου ktolis. Προχώρησα κάπως, έγραψα και ένα δυο προγραμματάκια για εξάσκηση. Τα πρώτα προγραμματάκια εκτελούνταν σε κονσόλα, χωρίς γραφικό περιβάλλον, οπότε το επόμενο βήμα ήταν να τους δώσω μια GUI (Graphical User Interface) υπόσταση. Επειδή όμως ως γνωστόν είμαι χρήστης Macintosh, έπρεπε να βρω κάτι που να δένει αρμονικά με τον υπολογιστή μου.
Το λογικό ήταν να χρησιμοποιήσω μια γλώσσα που να μπορεί να μου παράγει εκτελέσιμα αρχεία για την πλατφόρμα μου και να είναι εύκολο ο κώδικας αυτός να χρησιμοποιηθεί από άλλες πλατφόρμες (linux, windows). Η πρόταση της Apple είναι η Objective-C, η οποία βασίζεται εν μέρει στη C αλλά προσθέτει κι άλλα πράγματα και καταλήγει να έχει διαφορετική προγραμματιστική αντιμετώπιση.
Πλατιάζω μάλλον και ξεφεύγω από το θέμα μου, οπότε θα το μαζέψω λίγο. Προσπαθώντας λοιπόν να βρω διαθέσιμα βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή στο Internet, κυρίως δωρεάν, είχα βρει αρκετές περιπτώσεις όταν έψαχνα για τη C και τη C++. Παρ’όλ’αυτά υπήρχε πάντα μια αίσθηση ότι “σε έριχναν στα βαθιά”, ή ότι προχωρούσαν πολύ γρήγορα. Όταν αποφάσισα να το γυρίσω στην Objective-C, αυτό έγινε κυρίως γιατί βρήκα πάρα πολύ κατατοπιστικά κείμενα για το πώς γράφουμε σε Objective-C, δωρεάν, και μάλιστα μέσα από το ίδιο το site της Apple. Υπάρχει τεράστιος όγκος κειμένων που απευθύνεται σε όλους τους επίδοξους προγραμματιστές. Δεν συζητάμε απλώς για manuals που παραθέτουν τις εντολές, μερικά παραδείγματα και περιπτώσεις, αλλά για ολόκληρα βιβλιαράκια που σε εισάγουν στην φιλοσοφία της γλώσσας, σε βάζουν στην μεθοδολία, σε καθοδηγούν σε προγραμματιστικές τεχνικές. Είμαι τώρα στην Objective-C και επί 30 σελίδες δεν έχω δει ούτε μια γραμμή κώδικα, συνεχίζει να αναλύει την φιλοσοφία της γλώσσας.
Το ωραίο είναι ότι αυτά είναι από την ίδια την εταιρεία, τζάμπα. Τα αντίστοιχα προγραμματιστικά εργαλεία της Μικρομαλακής και τα documentations κοστίζουν. Η Apple από την άλλη μεριά δίνει μια ολόκληρη προγραμματιστική σουίτα που σε διευκολύνει να γράψεις C, Java, C++, Obj-C, Cocoa, Python, Ruby, PHP και δεν ξέρω κι εγώ τί άλλο, σου δίνει εργαλεία για debugging, εργαλεία ελέγχου, optimization, κι όλα αυτά δωρεάν. Εκτός αυτού, δεν σου δίνει απλώς τα εργαλεία αλλά σου παρέχει κι ένα τσουβάλι μαθημάτων πάνω στον προγραμματισμό. Μπράβο ρε Apple! Ναι, εδώ υπάρχει ακόμα το “Think Different”.

Ντάξει, δεν το έκανε από την καλή της την καρδιά, υπάρχει λόγος. Όταν βγήκε το MacOS X το 2002 δεν υπήρχε ούτε μια εφαρμογή για να δουλέψεις. Ένας τρόπος για να γραφτούν εφαρμογές ήταν να δώσει δωρεάν εργαλεία για να αρχίσει να υποστηρίζεται το νέο λειτουργικό και από εφαρμογές, έτσι ώστε να διαδοθεί γρήγορα. Αυτό το πέτυχε και με το παραπάνω στα 5 χρόνια που πέρασαν. Η μαγκιά της είναι ότι συνεχίζει και τα δίνει δωρεάν, συνεχίζει και δίνει κείμενα, συνεχίζει και δίνει τον κώδικα για μεγάλα κομμάτια του λειτουργικού της συστήματος. Είναι μαγκιά, γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η ανάγκη να το κάνει. Μπράβο ρε Apple!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.