Αντί ευχών.

Γεια χαραντάν. Πάρτε καρεκλίτσα και κάτσετε.

Χρονιάρες μέρες λέμε. Δηλαδή έχουν πολύ χρόνο αυτές οι μέρες; Εικοσι τρεις ώρες και πενήντα έξι λεπτά της ώρας έχουν, όπως όλες. Αν δε, το πάμε για ωφέλιμο χρόνο, τον οποίο θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι είναι ο χρόνος που υπάρχει ηλιακό φως, είναι ακόμα λιγότερος από τις άλλες, καθώς το χειμερινό ηλιοστάσιο συμβαίνει στις 21 Δεκέμβρη. Εντάξει, συμβαίνει μια αυθαίρετη αλλαγή έτους, του χρονικού διαστήματος που κάνει η Γη να περιστραφεί γύρω του Ήλιου. Ε, και; Θα μπορούσε να είναι τον Ιούνη, μέσα στο καλοκαίρι, να βγούμε κι όξω να γιορτάσουμε, όχι μέσα στο καταχείμωνο που περπατάς και παγώνει το πέλμα από το τσιμεντένιο πεζοδρόμιο, παρά το μονωτικό λάστιχο της σόλας.

Αυτές τις μέρες λοιπόν, συνηθίζεται να ευχόμαστε “Καλή Χρονιά”. Για να μας πάει καλά αυτή η αλληλουχία 365 (φέτος 366) ημερών. Και κοτσάρουμε από δίπλα και το δικό του “με…” ο καθένας. Υγεία, Αγάπη, Ευτυχία, Χαρά. Αυτήν την χαρά, να σας πω την αλήθεια, σαν ευχή δεν την καταλαβαίνω. Ευτυχία ναι, σημαίνει μια γενικότερη και συνεχή κατάσταση. Χαρά είναι κάτι το εφήμερο, μερικές στιγμές, ώρες στο καλύτερο. Εγώ συνήθιζα να εύχομαι Υγεία, Ειρήνη, Δημιουργία. Με την δική του αιτιολόγηση, η υγεία είναι το μίνιμουμ και προσωπικό που χρειάζεται για να κάνεις οτιδήποτε. Με την επίθεση που γίνεται στην Δημόσια και Δωρεάν θα έχουμε άσχημα ξεμπερδέματα, να το δεις. Η ειρήνη είναι το γενικότερο, το κοινωνικό. Δηλαδή άμα είσαι σε πόλεμο, τί περιμένεις να κάνεις; Κι η δημιουργία είναι το παραπέρα, η ολοκλήρωση του ανθρώπου, διότι άνθρωπος που δεν δημιουργεί, είναι μάλλον κουφάρι άχρηστο.

Φέτος δεν θα ευχηθώ. Τυπικά μόνο, καλή χρονιά λέω, μη μας χαρακτηρίσουν κιόλας. Άλλοθι είναι πια οι ευχές, να μπορούμε να λέμε ότι είπαμε κάτι για να γίνει. Ξόρκια και φυλαχτά. Πώς λένε κάτι γραφικές γιαγιές, “κάνε εσύ τον σταυρό σου και ας μην πιστεύεις”. Ότινανιστάν ολέ.

Το θέμα δεν είναι να ευχηθούμε. Να κάνουμε τις ευχές πράξη, αυτό είναι, γκαντάμιτ, που λένε κι οι αμερικανόφιλοι.

 

Νιου Γίαρ, νέα έκδοση 2012. Σε Χάπι, Εναιώρημα και Υπόθετο. Ό,τι μπορεί ο καθένας.

Άντε γερά.

 

Καλή Χρονιά.

2 Comments

  • January 5, 2012 - 8:27 pm | Permalink

    Το λοιπόν, Καλή Αγωνιστική Χρονιά !

  • Αλ. Δελάρζ
    January 6, 2012 - 12:31 am | Permalink

    Κάποτε ρωτήσαν τον Χαρίλαο, τι εύχεστε δια το νέον έτος κλπ. Ο Χαρίλαος τους κοίταξε περίεργα τους δημοσιογράφους κι απάντησε: “ευχές θέλετε; δεν κάνω ευχές. Εγώ ξέρω ότι πρέπει να στρατολογήσουμε περισσότερο κόσμο στο ΚΚΕ!”

  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.