Όλη η εξουσία…

Το 1917, στην Ρωσία, μετά την εγκαθίδρυση της αστικής κυβέρνησης του Κερένσκι και την όξυνση της ταξικής πάλης, οι μπολσεβίκοι έριξαν το σύνθημα “Όλη η εξουσία στα Σαβιέτ!”. Τα Σαβιέτ πήραν και τυπικά την εξουσία, μετά την πολιτική χρεοκοπία της αστικής τάξης και την αποτυχημένη απόπειρα εγκαθίδρυσης δικτατορίας.

Το 2011, στην Ελλάδα, αφού το παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα απειλείται με την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας, η λαϊκή οργή οδηγεί στην αποδυνάμωση των κομμάτων της αστικής τάξης και την ανασύνταξή τους με την ανοιχτή πια συμφωνία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ. Οι τράπεζες παίρνουν και τυπικά την εξουσία, με τον Λουκά Παπαδήμο να ηγείται της κυβέρνησης από τη θέση του Πρωθυπουργού και το σύνθημα “Όλη η εξουσία στις Τράπεζες!” γίνεται πράξη.

Κι επειδή η ιστορία είναι σπειροειδής, θα γυρίσει ο κοχλίας. Την εξουσία θα την πάρουν οι λαϊκές επιτροπές που ήδη κάνουν την εμφάνισή τους, δειλά και με απειρία, δίπλα στα σωματεία που ενισχύονται ή στήνονται, δίπλα στις επιτροπές ανέργων. Την εξουσία θα την πάρει ο λαός που οργανώνεται αποφασιστικά. Κι όταν την πάρει…

Ψάχνω για το σύνθημα. Όλη η εξουσία… …πού;

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.