Οι θεοί και η μοίρα τους

Αναγνωσταρά μου, μην νομίζεις ότι θα διαβάσεις καμιά περισπούδαστη διατριβή περί θρησκείας, όπιου του λαού και άλλα τέτοια σοφά. Σήμερα απλά θα μοιραστώ μαζί σου δυο γραμμές (που μπορεί να είναι και παραπάνω), και δεν μιλάω για γραμμές ποδοσφαιρικές, αλλά για αράδες κειμένου.

Μία από τις αγαπημένες μου σειρές είναι το Star Trek. Θεωρώ ότι είναι ολοκληρωμένο ως σύλληψη, εκφράζει σωστές ιδέες, μπορεί να διαπαιδαγωγήσει, να ψυχαγωγήσει, να προβληματίσει. Συχνά λέω ότι όλες οι πλευρές της ανθρώπινης δραστηριότητας (του ανθρώπινου προτσές, αν προτιμάτε) βρίσκονται μέσα στο Σταρ Τρεκ.

Μία από τις κύριες φυλές του πρώτου τεταρτημόριου του γαλαξία μας, όπου διαδραματίζονται (κυρίως) οι διάφορες σειρές είναι οι Κλίνγκον. Οι Κλίνγκον είναι ένας πολεμοχαρής λαός, με ζωώδη ένστικτα αλλά και με υψηλό αίσθημα της Τιμής (όχι αυτής που συμπηρώνει τον Μισθό και το Κέρδος, της άλλης, της αφαιρετικής). Έχουν αυτοκράτορα με συμβούλιο, έχουν χρήμα, τα καλύτερα παλικάρια τους γίνονται στρατιώτες, δεν τα πάνε και πολύ καλά στα οικονομικά (σε αντίθεση με τους Φερένγκι που είναι ο ορισμός της αμιγώς καπιταλιστικής κοινωνίας), έχουν τελετές για το καθετί και γενικά είναι πολύ ξηγημένα μορτάκια να πούμε. Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ζώα λόγω των πολεμικών ενστίκτων τους, αλλά όπως έχει πει ο captain Kirk, “τα ζώα δεν φτιάχνουν πλοία για να ταξιδέψουν στο διάστημα”. Επίσης, είναι μονογαμικοί, έχουν μυθολογία, κατακτούν άλλους πλανήτες και γενικά περνάνε την ώρα τους.

Το ενδιαφέρον, που έγινε η αφορμή να κινηθεί ο τροχός του παρόντος blog, είναι η τοποθέτησή τους στο θέμα του θεού. Οι Κλίνγκον, ως κάθε ανθρωποειδές του γαλαξία που σέβεται τον εαυτό του, πιστεύει στους θεούς. Το ενδιαφέρον όμως είναι η μυθολογία σχετικά με τους θεούς τους. Έτσι λοπόν, αφού οι θεοί έφτιαξαν τους Κλινγκον, με φωτιά και ατσάλι, (τί χώμα και νερό ρε, εδώ είναι τα λεφτά!), το δημιούργημά τους ήταν τόσο δυνατό που τους πήρε αμπάριζα και τους γάμησε τα κουτάλια, κι έτσι οι θεοί των Κλίνγκον καταστράφηκαν για πάντα. Άμα η φυλή σου πιστεύει ότι έχει καταστρέψει τους θεούς τους, φαντάσου τί μπορεί να κάνει. Να κατακτήσει τα άστρα…

Λέω τώρα εγώ, μήπως πρέπει να καταστρέψουμε και εμείς τους θεούς; Έτσι ρε παιδί μου, για να πάμε κι εμείς μπροστά…

9 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.