Ψηφιακή Ελλάδα

Κόπηκε, λέει, η εκπομπή “Ψηφιακή Ελλάδα”, η οποία επροβαλλότανε στην κρατική τηλεόραση. Οι απόψεις επί του θέματος διίστανται, διότι οι μεν σκληροπυρηνικοί και φανατικοί τηλεθεατές της εκπομπής (όπως εσύ, αναγνωσταρά μου!) κατακλύζουν τον σταθμό με επιστολές, διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, στριπτίζ και άλλα επαναστατικά με σφυρίχτρες και σαλάμια, οι δε πολέμιοί της, ανακουφίστηκαν διότι επιτέλους ο συγκεκριμένος τηλεοπτικός χρόνος μπορεί να αποδοθεί σε κάτι πιο ουσιαστικό, όπως οι τηλεταινίες του Γιαν’ Βαλ’ Να Φαμ’ και του Μπάρμπα-Στάθη Καντηλανάφτη.

Η άποψή μου επί του θέματος, που ξέρω ότι καίγεσαι να την διαβάσεις, να την κατανοήσεις και να την ενστερνιστείς, να την κάνεις σημαία ενός ολόκληρου τρόπου ζωής (έχω ρέντα σήμερα μου φαίνεται), είναι μεσοβέζικη (μαλακία). Καταρχήν, δεν βλέπω τηλεόραση εδώ και δυόμισι χρόνια περίπου. Το λοιπό, δεν αποτελούσα κοινό της. Έτυχε όμως μερικές φορές να παρακολουθήσω αποσπάσματα μέσα από το λαοφιλές YouTube. Αίσχος, χάλι μαύρο. Παρουσιαστής που “δεν το είχε”, θεματολογία και -κυρίως- παρουσίαση μεσημεριανάδικου, Καλά έκανε και κόπηκε λεπό, και μπράβο στον διευθυντά που έλαβε τέτοια γενναία απόφασις. Από την άλλη μεριά όμως, ρε παλικάρια μου (εμπρός γενναίοι μου πολεμιστές), η σειρά αποτελούσε μοναδικό πόλο σύνδεσης της τηλεόρασης με τις νέες τεχνολογίες (σαν την Νέα Οικονομική Πολιτική). Θα υπάρξει κάτι άλλο που θα καλύψει το κενό;

Εδώ τίθεται το ζήτημα του σκοπού που εξυπηρετούν τα ΜΜΕξημέρωσης σε πλαίσια ιμπεριαλιστικά, διότι αλλιώς θα ήταν αν υπήρχε λαϊκή εξουσία.

Μικρός, είχα (ακόμα το έχω δηλαδίς) ένα βιβλίο που λεγόταν “Φυσική για παιδιά”. Δεν ήταν τίποτε άλλο από στιγμιότυπα μιας σοβιετικής τηλεοπτικής σειράς με μαριονέτες (σαν τη Μαρουλού και το Φαρφαλά) που έδινε να καταλάβεις τους νόμους της φυσικής, μέσα από απλά καθημερινά πράγματα. Αξιοποίηση του μέσου της τηλεόρασης, για να μορφώσει και όχι να αποχαυνώσει.

Γιατί δεν υπάρχει πλέον “Εκπαιδευτική Τηλεόραση”; Γιατί η παύση της συνέπεσε (περίπου) χρονικά με την αντεπανάσταση στην ΕΣΣΔ; Γιατί κόβεται η πρόσβαση στο HEALink, που δημοσίευσε άλλος Red Blogger (δεν θυμάμαι όνομα, σόρι. Είμαστε και πολλοί, πώπω λαό που εχουμέέέέ!). Βγάλατε συμπέρασμα; Ε, καλά τώρα, γάττταρε είστε. Γι’ αυτό, διαβάστε όσο μπορείτε. Το Ιντερνέτ βρίθει από σημεία μόρφωσης. Δεν μιλάω για ιδεολογική αυτομόρφωση, μιλάω για γενικού και ειδικού περιεχομένου sites, portals, πανεπιστημιακά ή μη, εγκυκλοπαιδικά ή ποικίλου περιεχομένου.

Γιατί όπως έλεγε κι ο παππούλης με το μούσι (που στα στρουμφάκια λεγόταν Μπαρμπα-Στρουμφ)… να μαθαίνετε!

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.