Ευρω-βύζιον

Και γαμώ μιλάμε. Μαζεύτηκε κόσμος στο σπίτι χτες και είδαμε Eurovision. Καμία όρεξη δεν είχα, ήταν και Σάββατο που δούλεψα εκτάκτως λόγω ενός event της εταιρείας. Κομματιασμένος από τη δουλιά, να δγιαρμίσουμε και το σπίτι για να μπει κόσμος, με πονάει κι η μέση μου τις τελευταίες μέρες (γεράματα σιγά σιγά). Αντίθετος και στην όλη μορφή του διαγωνισμού. Τέλος πάντων, έκανα μια υποχώρηση.

Ρε αναγνώστη μου, δεν το περίμενα ότι η γιουροβίζον θα είχε ατονικά τραγούδια! Καταστροφή της τονικότητας! Τέτοιο φάλτσο σε σημείο να πιάνεται η καρδιά μου και να πετάγομαι από την καρέκλα! Τραγουδιστές αισχροί, απλά. Κορώνες λες και τους πάτησες τον κάλο. Συνθέσεις αδιάφορες. Τα μουσικά χαλιά των ραδιοσταθμών είναι πιο ενδιαφέροντα, υποθέτω. Από την άλλη όμως, αποκαλυπτικά φορέματα, χορογραφίες, κιτς σκηνικά, να έχουμε κάτι να σχολιάζουμε. Εκτός του ότι όλοι οι τραγουδιστές και τραγουδίστριες στα βιογραφικά τους είναι σπουδαγμένοι, μορφωμένοι. Σαν τα καλλιστεία Σταρ Ελλάς που όλες έχουν σπουδάσει πληροφορική γιατί κάνανε ένα μήνα ECDL.

Ξεχώρισα τη Μαλτέζα ως φωνή, όπως και όλοι οι παρευρισκόμενοι. Μετά τα πρώτα σχόλια, λέω:
-Είναι καλή φωνή όμως.
-Ε, εντάξει, όχι και τόσο.
-Πρόσεξε όμως ότι σταματήσαμε να μιλάμε…
Κι έτσι είναι. Αν κάτι έχει ενδιαφέρον, έστω και λίγο, το προσέχεις.

Η Κανέλλη σε μια εκδήλωση προ των φοιτητικών εκλογών πριν από μερικά χρόνια, στην Νομική στη Θεσσαλονίκη, είχε πει ότι η Γιουροβίζιον είναι η ευρωπαϊκή έκφραση του μακαρθισμού. Δεν έχει άδικο. Ο Μακάρθι έστηνε δικαστήρια για τους προοδευτικούς καλλιτέχνες. Η ευρωπαϊκή προοπτική απλώς αποκοίμισε τον κόσμο πλασάροντάς του την Γιουροβίζιον ως διαγωνισμό μουσικής. Το αποτέλεσμα ίδιο είναι. Στις ΕΠΑ οι καλλιτέχνες αποθαρρύνθηκαν λόγω του φόβου. Στην Ευρώπη θέλουν να πιάσουν το πρότυπο της υποκουλτούρας που προβαλλεται ως τέχνη.

Bottom line, ήπιαμε μπύρες, πετάξαμε καμιά δεκαριά ατάκες, κάναμε και λίγο οφθαλμόλουτρο. Α, όλα κι όλα, φάγαμε και καλά, ας είναι καλά ο Θανάσης κι η μαγειρική του. Τί να θέλει άλλο κανένας εν μέσω κρίσης; Άρτος και θεάματα!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.