15χρονος νεκρός από σφαίρα αστυνομικού-γρήγορες σκέψεις

Δεν θα γράψω οτιδήποτε άλλο, τα κανάλια θα παίξουν το θέμα αρκετές φορές και θα μάθουμε περισσότερα. Θα προσπαθήσω να οργανώσω όμως τις σκέψεις μου πάνω στο θέμα.

Οι ευθύνες βαραίνουν πρώτα και κύρια την πολιτική ηγεσία, η οποία με τη σειρά της ανήκει στην οικονομική εξουσία. Χρειάζεται αλλαγή όχι απλά του υπουργού, όχι παραίτηση του αρχηγού της Αστυνομίας, όχι απόταξη των αστυνομικών. Αυτά θα αποτελέσουν απλά ημίμετρα. Η μόνη δραστική λύση είναι η αλλαγή των συσχετισμών εξουσίας, η δημιουργία μιας πραγματικά λαϊκής εξουσίας, η οποία με τη σειρά της θα προέρχεται από την λαϊκή οικονομία. Ο έλεγχος των οργάνων ασφαλείας, η σχέση τους με τον λαό, ο ρόλος τους ως όργανα αποτροπής του εγκλήματος ή οργάνων καταστολής της λαϊκής οργής, είναι ζητήματα που θα λυθούν μόνο όταν ο λαός πάρει πραγματικά την εξουσία στα χέρια του. Όχι, δεν το πάμε το θέμα εκεί που μας συμφέρει. Το πράγμα πάει εκεί από μόνο του, αντικειμενικά. Όσο ολόκληρο το σύστημα θα είναι βασισμένο στην εκμετάλλευση, τόσο θα έχουμε φαινόμενα διαφθοράς, αυταρχισμού, κατάχρησης εξουσίας. Όσο οι οικονομικές διαφορές οξύνονται, τόσο θα έχουμε ολοένα και αυξανόμενα φαινόμενα τέτοιων συμπεριφορών. Πάρτε το χαμπάρι επιτέλους, το σύστημα δεν διορθώνεται με φτιασιδώματα. Λαϊκή εξουσία, λαϊκή οικονομία, σοσιαλισμός!

Ο εχθρός δεν είναι η αστυνομία, μικρέ μου αντιεξουσιαστή-αναρχικέ-μπάχαλε αναγνώστη μου. Ο εχθρός είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, πράγμα που δεν έχεις αντιληφθεί εσκεμμένα. Όσο ο στόχος σου είναι ο μπάτσος, τόσο δεν θα αποτελείς κίνδυνο, τόσο θα συνεχίζεις να αποτελείς τροχοπέδη για την δημιουργία του λαϊκού κινήματος. Πετάς πέτρες στους μπάτσους, ανάβεις φωτιές, ως άλλος Χόμο Ερέκτους. Όταν θα αντιληφθείς τί γίνεται, εμείς θα έχουμε πάρει ήδη τα όπλα για να κατακτήσουμε την εξουσία, την οποία πάλι εσύ θα κατηγορείς ως “αντιλαϊκή” γιατί θα συνεχίσει να έχει αστυνομία, στα διαφορετικά πλαίσια του σοσιαλισμού όμως. Θα συνεχίσεις με άλλα λόγια να είσαι πειθήνιο όργανο του συστήματος.

Φυσικά και χρειάζεται και η ανυπακοή, και η απειθαρχία, η αντίσταση. Αντιδράσεις όμως όπου πυρπολούνται τα Εξάρχεια και παίζεται το γνωστό παιχνιδάκι κρυφτούλι-κυνηγητό-μπομπίτσες-πετροπόλεμος με τους ασφαλίτες-ασφαλίτες από τη μία και τους ασφαλίτες-αναρχικούς από την άλλη, είναι πορδές. Με τις πορδές δεν βάφονται αυγά.

Ένας ακόμα νεκρός, δολοφονημένος από σφαίρα ασυνείδητου, κομπλεξαρισμένου, άνανδρου αστυνομικού. Όπως χιλιάδες άλλοι. Όπως καθημερινά σκοτώνονται ή σακατεύονται εργαζόμενοι σε εργατικά ατυχήματα. Όπως καθημερινά σκοτώνονται άνθρωποι από βομβαρδισμούς αμάχων, από ναρκωτικά, από πείνα, από το κρύο, από αρρώστιες. Όλα συμπτώματα της ίδιας ασθένειας. Όλα παράγωγα του παγκόσμιου εκμεταλλευτικού συστήματος. Η ρίζα του προβλήματος λέγεται Ιμπεριαλισμός, καπιταλισμός σε όλη του την δόξα. Αυτός είναι ο εχθρός, αυτός πρέπει να ανατραπεί, εκεί πρέπει να εστιάσουμε.

3 Comments

  • March 1, 2009 - 11:51 pm | Permalink

    Είναι τουλάχιστον φαιδρό το να πιστεύεις ότι οι αναρχικοί – αντιεξουσιαστές θεωρούν ως «τον πραγματικό εχθρό» την αστυνομία. Δεν ξέρω αν σου δίδαξαν στο (ακίνδυνο και μουσειακό) Κόμμα κάτι τέτοιο, αλλά θα σιχαθώ (εγώ που δεν είμαι αντιεξουσιαστής και αναρχικός) να σου σπάσω την ωραία ιδεολογική φούσκα στην οποία σε έχουν περιτυλίξει (μαζί με τον… κομμουνιστικό Μακ σου).

    Ο αντιεξουσιαστής και ο αναρχικός γνωρίζει πολύ καλύτερα από ένα γιαλαντζή αριστερό (βλ. οπαδούς απολυταρχικών δικτατοριών με το προσωπείο του «σοσιαλισμού») ποιά είναι η ουσία του προβλήματος: η έλλειψη αλληλεγγύης, ο εαυτούλης μας, ο φασισμός του εγώ. Ο φασιστικός καπιταλισμός λειτουργεί τόσο θαυμάσια και τόσο ανενόχλητα για ένα απλούστατο λόγο: όλοι είμαστε μικροί φασίστες. Ο μισθωτός/εργάτης είναι έτοιμος να την δει εξουσία μόλις γίνει προϊστάμενος. Ο καταστηματάρχης, που τόσο κλάφτηκε από την ελληνική κοινωνία για το μαγαζάκι που τού ‘σπασαν «δέκα κουκουλοφόροι» (κι αυτοί ασφαλίτες, όπως αποδείχτηκε απ’ αυτά που είδα με τα ίδια μου τα μάτια), είναι κι αυτός έτοιμος να προσλάβει νέους που δεν θα αντισταθούν στην ανασφάλιστη εργασία, στις απλήρωτες υπερωρίες, στα παράνομα σπαστά και ελαστικά ωράρια κ.λ.π.

    Το «παγκόσμιο εκμεταλλευτικό σύστημα» δεν είναι καμμία συνομωσία. Είναι ένας καλολαδωμένος μηχανισμός που όμως βασίζεται στην φασίζουσα νοοτροπία του κάθε μέλους του χωριστά. Σε κάθε κοινωνία χωριστά. Κὀμματα με προκάτ «επαναστατικό λόγο» τους είναι εντελώς ακίνδυνα, γι’ αυτό και νόμιμα. Τα έχουν εκεί σε μια ακρούλα του συστήματος, ως «σύννομη διαμαρτυρία». Είναι εξαιρετικά σχιζοφρενική η άποψη ότι η ανατροπή δύναται να έρθει από ένα πλήρες μέλος του συστήματος. Ενδεικτικό είναι ότι ποτέ τα ΜΑΤ δεν επιτίθενται στο αυτοαστυνομευόμενο μπλοκ των γιαλαντζή επαναστατών. Και ναι, τα ΜΑΤ επιτίθενται στις πορείες, χωρίς να δεχτούν επίθεση πρώτα, εκτός σπανίων περιπτώσεων. Λυπάμαι που πάω κόντρα στην σταλινική προπαγάνδα, αλλά τα είδα με τα μάτια μου από τον Δεκέμβρη και ύστερα.

    Οι συνειδητοί αναρχικοί είναι συνειδητοί πολίτες, που αγωνίζονται για αλληλεγγύη, ανθρώπινη επαφή, κατάργηση των αποκλεισμών που επιβάλλει το σύστημα και, σε απόλυτη τελική ανάλυση, Δημοκρατία. Δεν περιμένουν από καμμία «δικτατορία του προλεταριάτου» να σώσει τον κόσμο. Αγωνίζονται να διαδώσουν την ανθρωπιά, γιατί αυτή είναι η μόνη λύση στις κάθε λογής δικτατορίες. Είτε του στρατού, είτε της αγοράς, είτε της μάζας.

    Και η οργή του Δεκεμβρίου ήταν απολύτως δικαιολογημένη. Εδώ εγώ και κατέβηκα στο δρόμο με σκοπό να δείρω μπάτσο. Άσχετο αν τελικά δεν συμμετείχα σε επεισόδια, επειδή ανακάλυψα κάτι πολύ σπουδαιότερο που συνέβαινε και συμβαίνει ακόμα: δημοκρατικές ζυμώσεις αφυπνισμένων συνειδήσεων.

    Καλή λευτεριά, φίλε. Ιδίως από ιδεολογικές χούντες.

  • March 2, 2009 - 12:27 am | Permalink

    Ξεκινώντας από την φράση “Είναι τουλάχιστον φαιδρό το να πιστεύεις ότι οι αναρχικοί – αντιεξουσιαστές θεωρούν ως «τον πραγματικό εχθρό» την αστυνομία.” και μόνο από αυτό, το έχεις χάσει εντελώς. Δεν ξέρω τί είσαι, δεν έκανα καν τον κόπο να πάω στο μπλογκ να σε διαβάσω. Είσαι απλά ηλίθιος. Το έγραψα και στο κυρίως ποστ, όταν η εργατική τάξη θα παίρνει την εξουσία, εσύ ακόμα θα πετάς πέτρες σαν μπαμπουίνος. Πες μας λοιπόν τί είναι οι αναρχικοί-αντιεξουσιαστές, μεγάλε ινστρούκτορα, γιατί ούτε μεταξύ τους δεν μπορούν να συμφωνήσουν τί θέλουν.
    Η «οργή» του Δεκεμβρίου, σχεδιασμένη ή αυθόρμητη, λειτούργησε άψογα υπέρ του συστήματος και ξεφούσκωσε χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Μπαμπουίνοι. Μόνος σου το λες ότι η αστυνομία βρισκόταν μέσα στους κουκουλοφόρους. Τους κουκουλοφόρους, τους επεισοδιάρχες που έτρεφαν όλες αυτές οι «οργισμένες» και «δημοκρατικές» και «ακαπέλωτες» πορείες. Αν και δεν έχω καταλάβει τί έγινε τελικά, άλλοι λένε ότι την «εξέγερση» την προκάλεσε η λαϊκή οργή, εσύ λες στα επεισόδια ήταν μπάτσοι, αποφασίστε τελικά ποιος τα έκανε γιατί μας έχετε μπερδέψει και δεν ξέρουμε τί να κάνουμε, να βγούμε στους δρόμοι ή όχι;
    «Ενδεικτικό ότι τα ΜΑΤ δεν επιτίθενται…». Πραγματικά, δεν έχεις ιδέα, είσαι κλεισμένος στον ονειρικό σου κόσμο. Οι «συνειδητοί αναρχικοί» (sic!) λοιπόν, δεν δρουν ενάντια στο σύστημα, σύμφωνα με τα λεγόμενά σου. Συμφωνούμε απόλυτα. Η μόνη λύση είναι η ανθρωπιά λοιπόν. Κι ας έχει η αστική τάξη την εξουσία. Το διαβάσαμε κι αυτό…

  • March 4, 2009 - 10:18 pm | Permalink

    «Δεν ξέρω τί είσαι, δεν έκανα καν τον κόπο να πάω στο μπλογκ να σε διαβάσω. Είσαι απλά ηλίθιος.»

    Ευχαριστώ. Αποδεικνύεις με τον καλύτερο τρόπο το γιατί η προσκόλληση σε ιδεολογίες βλάπτει σοβαρά την διανοητική υγεία.

    Έχω να πω πολλά για όλα τα άλλα που διαστρεβλώνεις, αλλά δεν έχει νόημα.

    Καληνύχτα. Και μάθε να συζητάς. Θα σου κάνει καλό.

  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.