Προστασία του περιβάλλοντος

Παγκόσμιες διαδηλώσεις λέει για την προστασία του περιβάλλοντος. Οι διαδηλωτές λέει διεκδίκησαν οι κυβερνήσεις τους να αποδεχτούν και να περάσουν νόμους για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανακύκλωση, μείωση των εκπομπών ρύπων και άλλες τέτοιες δραστηριότητες. Το μόνο που θα γράψω είναι αυτό:

Χαίρομαι αφάνταστα που αυτές οι διαδηλώσεις που έγιναν στην Ελλάδα ήταν μηδαμινές. Μπορεί να είναι ζητούμενο να μπει ο κόσμος σε μια τροχιά διεκδίκησης αιτημάτων, όμως δεν φτάνει μόνο αυτό. Δεν είναι δόγμα η διαδήλωση, “διαδηλώνω άρα είναι καλό”. Όπως και με την ηλιθιότητα της σιωπηλής διαμαρτυρίας των bloggers, δεν τρέφω καμία ελπίδα ότι τέτοιες προσπάθειες είναι καλές για το οποιοδήποτε κίνημα, είτε επιγράφεται εργατικό, οικολογικό, πολιτιστικό, φοιτητικό, μαθητικό, ή λαϊκό εν γένει. Πρόκειται για αναχώματα, τακτικές αποπροσανατολισμού, οπορτουνιστικές, ευκαιριακές αντιμετωπίσεις της επικαιρότητας χωρίς συνέπεια, πράγματα που δεν προσφέρουν τίποτα. Δεν πρόκειται να γίνει ο κόσμος καλύτερος, ή να αλλάξει ριζικά με τέτοια καμώματα. Γι’ αυτό και χαίρομαι, γιατί οι μαζικές διαδηλώσεις είναι αυτές που εκφράζουν όχι μόνο την αντίδραση ή τον προβληματισμό του κόσμου, αλλά αυτές που έχουν στόχους, αιτήματα, διεκδικήσεις.πολιτικές προεκτάσεις. Το ζήτημα της οικολογίας, είναι και αυτό ζήτημα εξουσίας. Όσο η εξουσία είναι στα χέρια μιας ολιγαρχίας, τόσο η προστασία του περιβάλλοντος θα είναι κάτι το επουσιώδες στα σχέδια της οποιασδήποτε κυβέρνησης.

One comment

  • Ερυθρός
    December 9, 2007 - 5:54 am | Permalink

    Χάρηκα για την μικρή κινητοποίηση χθες. Δεν ασχολήθηκα καθόλου, αλλά χάρηκα. Για΄τι η σιωπηλή διαμαρτυρία του καλοκαιριού ήταν συγκέντρωση γιάπηδων κυρίως και ανρθώπων “της πολιτιστικής” “αριστερά”, ανάμεσά τους δε και χρυσαυγίτες πουαίρονταν κμε την κατάσταση αυτή. Και φυσικά κάποιοι αριστερούληδες που πίστευαν ότι κάτι σημαντικό κάνουν οι μπλόγκερσ, κατέβηκαν κάτω, έβαλαν μία φωνή κια έβγαλαν ένα πανό και οι παριστάμενοι “ακομμάτιστοι” – πλήρως κομματικοποημένοι με το κόμμα του κεφαλαίου του έκραξαν. Μόδα ήταν και πέρασε. Κάποιοι λίγοι έμειναν να φωνάζουν “οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη”. Τα κέρδη δεν χάνονται πάντως από την πολιτική σκέψη τους.

  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.